Untul de Shea se obţine din nucile
arborelui Shea-Karité, arbore care începe să rodească după aproximativ
15 ani şi poate da roade de calitate maximă începând de la vârsta de 30
de ani.
Arborele de shea este un foarte important obiect al dezvoltării
durabile a economiei rurale africane; începând cu anii `70 s-au depus
eforturi considerabile în Ghana pentru a porni activitatea de producție
și valorificare.
Untul de Shea este un ingredient de nelipsit din tratamentele
cosmetice naturale din întreaga lume, atât în zonele de baştină, cât şi
în cele mai luxoase saloane occidentale. A fost utilizat în multe părţi
ale Africii în special în Ghana şi Mali din generatii în generaţii
pentru proprietăţile sale de hidratare şi vindecare, pentru a proteja
şi condiţiona pielea şi părul deteriorat de soare, vânt şi alţi factori
externi.
Sinonime: villetaria paradoxa, unt de karité, sheabutter
INGREDIENTE: unt
de Shea (butyrospermum parkii butter) organic semirafinat
Ţara de provenienţă: Ghana
Aspectul: la temperatura camerei
are consistența solidă, culoare crem-verzuie, miros crud caracteristic,
fin. Intensitatea mirosului și a culorii poate varia ușor de la un lot
la altul în funcție de sezonul și zona recoltării.
Componenţi principali:
acizi graşi: oleic, palmitic, linoleic, stearic, omega6, omega9,
vitamina A, E, K, butirospermol, fitosteroli, latex, amirine
PROPRIETĂŢI:
- hidratant intens pentru pielea uscată şi iritată
- revitalizant al pielii obosite, uscate, a scalpului
- penetrant, se absoarbe ușor
- calmant, echilibrant
- anti-inflamator
- factor de protecţie UV
- regenerant, promovează reînnoirea pielii
- stimulant, activează microcirculația
- cicatrizant, accelerează vindecarea plăgilor
- stimulează sinteza de colagen care previne ridurile şi alte semne de
îmbătrânire
RECOMANDAT PENTRU:
- toate tipurile de piele, în special cea uscată
- riduri şi semne de îmbătrânire
- buze și zone delicate ale feței
- pielea iritată de la scutece
- pielea afectată şi dură sau crăpată
- vergeturi
- erupţii cutanate, eczeme, dermatite
- arsurile solare, răni mici de piele
- dureri musculare, oboseală, şi tensiune musculară
- scalp uscat din cauza tratamentelor aplicate pe păr
UTILIZARE:
- aplicat ca atare pe pielea proaspăt igienizată şi încă ușor umedă
- în amestec cu uleiuri vegetale, uleiuri esenţiale sau diverse
extracte în funcţie de necesităţile pielii, în concentraţie de 5-90%
- în compozițiile cosmetice cu rol de protecţie solară, pentru
aplicare înainte şi după expunerea la soare pentru a reduce exfolierea
pielii.
- ca ingredient în unguentele de masaj pentru muşchii extenuaţi,
pentru pielea uscată, pentru drenaj limfatic, împreună cu uleiuri
esenţiale în funcţie de scopul tratamentului
- ca ingredient de masare a scalpului uscat sau cu probleme, dar şi
pentru a stimula creşterea părului, combinat cu ingrediente cosmetice
alese în funcție de specificul problemelor
- ca ingredinet în măști pentru părul uscat, degradat, despicat, și
pentru disciplinarea părului creț sau rebel
- ca atare sau combinat cu alte uleiuri vegetale în timpul sarcinii
pentru a menţine supleţea pielii, şi pentru a preveni vergeturile.
Poate fi utilizat cu succes şi după naştere pentru a reduce vergeturile
deja existente
Pentru topire apelați la
bain-marie (baia de aburi), încălziți la 40-50°C, evitați
supraîncălzirea, nu recomandăm încălzirea în cuptorul cu microunde. La
temperatura de peste 36°C devine mai cremos și se poate amesteca cu
diverse alte ingrediente cosmetice, pentru cei care doresc să evite
încălzirea untului.
Atenție! Dacă se încălzește în
exces, se va cristaliza după răcire.
Păstrare: în loc uscat, ferit de căldură şi lumină
DATE DE SIGURANŢĂ:
- cei cu probleme de piele grave sau persistente, ar trebui să
consulte un medic înainte de a folosi untul de shea
- a nu se folosi de cei care au alergie la oleaginoase
- uz extern!